Masterclasses Food and Beverage

13u30 – 14u15: Hygiënisch ontwerp van CIP installaties

Door Hein A. Timmerman, EHEDG

Bio: Hein A. Timmerman, MSc. is Global Sector Specialist for Diversey. He has 27 years of experience in food and beverage engineering, sales management, business development and technical management. He also has expertise in processed food technology, Open Plant Cleaning (OPC) and Clean-In-Place (CIP) technology.

Before joining Diversey, Hein Timmerman worked for Alfa Laval in Food & Beverage. He is a board member of the European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG), authorized hygienic design trainer and chairman of the Belgian regional section.

Timmerman holds a master’s degree in food technology from the University of Ghent, Belgium, and a Master of Business Administration from EHSAL-European University College, Brussels, Belgium. He is lecturing in various organizations and contributing to several technical books.

Inhoud sessie:
Belangrijk is dat leveranciers en voedingsbedrijven op de hoogte zijn van het complete ontwerp van een CIP installatie en de werking ervan. Voornaamste aandachtspunt is het voorkomen van kruisbesmetting in de CIP-installatie, die kan de voedselveiligheid in gevaar brengen. Voorraadtanks met chemicaliën, mogen en in het bijzonder het naspoelwater van drinkkwaliteit niet besmetten. Vraag is hoe die best gekoppeld worden. De integrator heeft als taak ervoor te zorgen dat het systeem aan de laatste voedselveiligheidscriteria. Verschillende configuraties zijn mogelijk. De nieuwe EHEDG richtlijn nr.50 is gepubliceerd voor een complete CIP-installatie voor gesloten reiniging van een procesinstallatie in een voedingsbedrijf. Deze vijftigste richtlijn is de eerste die naast hygiënische aspecten ook aandacht besteedt aan optimalisatie van energie-, water- en chemiegebruik.

14u30 – 15u15: Persoonlijke hygiëne maatregelen en goede onderhoudspraktijken: minimum vereisten bij reactief en preventief onderhoud in de levensmiddelenindustrie

Door Frank Moerman, KU Leuven – EHEDG Belgium

Bio: Frank Moerman graduated as MSc. in bioengineering from the University of Ghent (1991). He worked as fine chemical production engineer for Aji-no-moto, Co. (Belgium), researcher in inorganic, organic and polymer chemistry at the Universities of Brussels and Ghent, and in food/phyto-chemistry at the Catholic University of Leuven/KU Leuven. During 2000-2005, he was trainer of a course “cleaning-in-place” in Belgium and the Netherlands. In 2002, he became member of the European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG), acting as chairman of the regional section Belgium until 2005 and at present as its secretary. He participated in the European 5th framework project “HYFOMA” (2002-2004) as member of the steering committee. He is an active member in different EHEDG working groups, and is author of several (scientific) articles and book chapters most dealing with hygienic engineering & design. On many occasions, he has acted as presenter and trainer in Belgium and abroad. At present, he is doctoral researcher at the Catholic University of Leuven/KU Leuven in Belgium.

Inhoud sessie

Zowel bij reactief als preventief onderhoud kunnen onderhoudstechnici de productielijn en het te produceren levensmiddel contamineren met ongewenste fysische bestanddelen (bv. ijzerpartikels, stof, afgebroken onderdelen, bouten, etc.), micro-organismen en chemische producten (bv. lijm, verf, smeermiddelen, etc.). Daarom is bij onderhoud een totaal aanpak vereist bestaande uit persoonlijke hygiëne maatregelen en goede onderhoudspraktijken die de voedselveiligheid van het te produceren levensmiddel niet in het gedrang brengen. Deze aanpak is ook vereist binnen het kader van bestaande levensmiddelenwetgeving en normen, en is daarom het voorwerp van deze lezing.

In de kijker

Colocatie

Maintenance en Pumps & Valves onder één dak, dat is vuurwerk!

onze partners

Driving technology for leading brands
Scroll naar top