Robots in de kijker

Robots in productiegericht onderhoud. Wat zijn ze, wat doen ze? In de Robot Demo zone van Maintenance zetten verschillende bedrijven robots in de kijker. Slimme robots, wees daar maar zeker van. Want een cleaning robot, een drone voor inspecties boven installaties of live-streamingtechnologie… dat lonkt toch om te ontdekken en proberen? Laat u overtuigen. In samenwerking met BEMAS en KicMPI.

woensdag 25 / 03

donderdag 26 / 03

Deelnemers

Driving technology for leading brands
interreg_Vlaanderen-Nederland_PANTONE

Deelnemers

IRISTICK

Iristick ontwikkelt intelligente veiligheidsbrillen voor de industrie, die bedrijven inzetten bij hun digitale transformatie. Iristick brillen zijn robuust en gecertificeerd als veiligheidsbril. Ze bevatten 2 camera’s met een krachtige optische zoomlens, barcode scanner, spraakbesturing, onbelemmerd gezichtsveld en ‘full-shift’-batterij. Dit alles is gebundeld in een uniek en comfortabel design.

Iristick maakt het mogelijk om handenvrij te werken bij de volgende toepassingen:

“Remote Assistance” laat experts toe om op afstand een collega te begeleiden bij onderhoud en training in het veld.

“Digitale checklijsten” geven handenvrij instructies bij het uitvoeren van dagelijkse taken.

“Pick-by-Vision” is de nieuwe manier van werken binnen een logistieke omgeving.

De intelligente veiligheidsbrillen van Iristick worden momenteel gebruikt en getest bij klanten die actief zijn in volgende sectoren: maintenance, after-sales support, logistiek, shop floor-activiteiten, kwaliteitscontrole, tele-medicine en on-the-job training.

Iristick is gevestigd in Antwerpen en helpt klanten over de hele wereld. Winnaar van de Reddot Award 2018.

Serenity Robotics

Serenity Robotics ontwikkelt maatwerk Windows software voor robotica toepassingen na jarenlange ervaring bij test- en meetautomatiseringsprojecten voor high-tech toepassingen zoals R&D of milieumeettechniek.

De gereedschapskist om die applicaties te realiseren is LabVIEW van N.I..

Binnen het Smart Tooling project ontwikkelt de onderneming:

 • een motion-planning module
 • een software Dashboard/SCADA supervisory controller voor industriële cleaning- en inspectierobots. 
ITIS

ITIS richt zich op het uitvoeren van lekdetectie m.b.v. collaboratieve robots. De Cobot zal via een “probe” de potentiële lekkages van een op druk gezet object afsnuffelen. Indien er een lekkage gemeten wordt, worden de coördinaten van de Cobot doorgegeven aan het systeem zodat de exacte plaats, waar de lekkage optreedt, gevisualiseerd kan worden. Het doel is om verhoogde efficiëntie, betere kwaliteit en nauwkeurigheid van de uitvoering en natuurlijk vooral een veiligere werkomgeving voor de techniekers te borgen.

Terra Inspectioneering

Terra Inspectioneering (voorheen Ronik Inspectioneering) voert UT- en visuele inspecties uit met behulp van drones.

Onze specialiteit is de inspectie van besloten ruimtes  zoals opslagtanks, ketels, ovens, flairs, pijpleidingen enz.

Terra Inspectioneering heeft een eigen gepatenteerde UT technologie ontwikkeld waardoor wij UT wanddikte metingen kunnen uitvoeren met drones op moeilijk bereikbare plaatsen.

Inspectiegegevens worden gedeeld via een innovatief cloud gebaseerd 3D-model van het inspectieobject.

Het 3D-model wordt gebruikt om inspectiegegevens te positioneren, zodat het gemakkelijk is om te weten wat waar geïnspecteerd is.

Avular

Avular is een innovatief robotica bedrijf uit Eindhoven, dat zich richt op het vergemakkelijken van de ontwikkeling en toepassing van mobiele robotica. Van gebruiksklare drones en navigatiesystemen, tot het leveren van engineering services en tools waarmee klanten hun eigen mobiele robots kunnen maken. Met deze tools halen klanten in één klap alle benodigde kennis in huis. Avular ontwikkelt deze tools om mobiele robotica toegankelijker te maken voor alle type bedrijven, en hoopt hiermee een steentje bij te dragen aan een toekomst met effectievere, efficiëntere processen.

www.avular.com

Delft Dynamics
Project: Interreg Smart tooling, UAS cluster ‘in besloten ruimtes’
Deelactiviteit: indoor positionering voor UT drones

De industrie vraagt naar oplossingen voor inspectie van opslagtanks, waarbij er geen mensen meer in de tank aanwezig hoeven te zijn (non man-entry inspection). Voor de huidige methoden is het nodig om mensen de gevaarlijke omgeving binnen een tank in te sturen. Hierdoor vallen er jaarlijks gewonden en zelfs doden. Drones kunnen voorzien in een deel van de oplossing voor non-entry inspectie.

Een aantal cruciale uitdagingen voor non-man-entry-inspectie met behulp van drones zijn:

 1. De drone moet metingen of visuele inspecties kunnen verrichten binnenin de tank. Dit zonder dat er menselijke handelingen nodig zijn.
 2. De drone moet weten waar de meting is verricht met hulp van een indoor
  positioning system (IPS). Normaal gesproken wordt hier GPS voor gebruikt, maar dit is binnen in een tank niet beschikbaar.
 3. De drone moet stabiel en makkelijk vliegen. Ook uit het zicht van de piloot. Ook hier wordt normaal gesproken GPS voor gebruikt.
 4. De drone moet van buiten de tank te besturen zijn, en moet ook zijn meetgegevens kunnen terugsturen. Drones worden normaal bestuurd met RF verbindingen: de straling hiervan kan niet door de vaak stalen
  tankwanden heen komen.
 5. De drone moet lang genoeg in de tank kunnen vliegen om een inspectie te kunnen verrichten. Huidige drones vliegen maximaal 20 tot 30 minuten op een batterij. Dit levert beperkingen op.

Delft Dynamics heeft hiervoor samen met Terra Inspectioneering proeven gedaan voor indoor wanddiktemetingen met een drone met indoor plaatsbepaling en het inzetten van een bekabelde drone.

ID-Tec

ID-Tec levert innovatieve oplossingen voor het inspecteren, reinigen en renoveren van buizen, tanks en andere ruimten die voor mensen moeilijk bereikbaar zijn. Uw mensen en wensen staan bij onze oplossingen centraal, wat zich vertaald in innovatieve en veilige producten, gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Onze technologieën worden wereldwijd ingezet zodat uw klus sneller en veiliger wordt geklaard!

Samen met onze partners hebben we de innovatie ook doorgetrokken in het Smart Tooling project en de I-ball inspectie robot ontwikkeld!

Deze balvormige robot kan inspecties uitvoeren in drukvaten welke gevuld zijn met vloeistoffen. De inspectie data kan worden verzameld en gecommuniceerd naar uw scherm. Gemakkelijk toch?

Benieuwd naar wat we allemaal nog meer doen? Neem gerust eens contact op!

DERC SALOTECH

DERC Salotech is Original Equipment Manufacturer and supplier of innovative high pressure water jetting solutions, automated equipment and accessories. DERC Salotech provides state of the art knowledge and services. ‘Innovation as core’ is our motto, that’s why we introduce new and improved semi-automatic driven robots for industrial cleaning.

DERC Magtrack for vertical cleaning with (ultra) high pressure water jets. A 4-wheel drive, state of the art, magnetic crawler for tank cleaning, ship hulls or other steel surfaces. Available with a vacuum dome or swing arm to suit your application. Working pressure up to 3000 Bar.(Ultra) high pressure water jetting of vertical or horizontal surfaces is now made much easier. Scaffolding or cherry pickers are not necessary anymore.
Paint and removed dirt like rust and other pollution is easily collected with the vacuum dome, leaving almost no water on the surface. This makes a quick application of the required paint system possible. Wireless remote control for easy operation on a safe working distance for the operator.

https://www.waterjetting.nl/derc-salotech/products/automated-solutions/derc-magtrack

In de kijker

SMART Maintenance Zone

Smart Maintenance leren kennen, omarmen en meerwaarde ontdekken.