Robots in de kijker

Robots in productiegericht onderhoud. Wat zijn ze, wat doen ze? In de Robot Demo zone van Maintenance zetten verschillende bedrijven robots in de kijker. Slimme robots, wees daar maar zeker van. Want een welding robot, een Iristick Smart Glasses, een robot dat kan groeien als een plant… dat lonkt toch om te ontdekken en proberen? Laat u overtuigen.

KicMPi

Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie is een zelfstandige coöperatieve vereniging.
KicMPi stimuleert samenwerking tussen bedrijven met als doel: innoveren met maintenance in de procesindustrie.
Onze leden bestaan zowel uit asset owners als serviceproviders. Vraag en aanbod bij elkaar, dat is onze kracht.
Door samen aan innovatie te werken, kunnen industriële bedrijven en servicebedrijven meer bereiken.

ID-Tec

Het onderhoud van tanks wordt steeds vaker uitgevoerd door machines. Voor reiniging zijn er inmiddels diverse leveranciers die hier equipment voor leveren en ook het inspecteren wordt steeds vaker door drones of andere technieken zonder betreden uitgevoerd. Uit de inspecties zullen maatregelen komen die vaak door mensen moeten worden uitgevoerd. Denk hierbij aan slijpen, lassen en coaten in een besloten ruimte. Deze werkzaamheden zijn vaak gevaarlijker dan inspecteren en toch betreden we nog een besloten ruimte om bijvoorbeeld een scheur in de bodem van een tank dicht te lassen. Voor deze werkzaamheden heeft ID-tec BV een oplossing ontwikkeld waarbij de lasser van buiten een besloten ruimte, een lasrobot naar de plaats van de reparatie zal sturen en vervolgens de laswerkzaamheden uit laat voeren door de lasrobot.

Hoe werkt dat dan? De robot wordt met behulp van camera’s visueel naar de werkplek gereden waar vervolgens de lasser met behulp van beeldherkenning een patchplaat over een scheur kan plaatsen. De bestuurder van de robot hoeft alleen nog te controleren of de robot de patchplaat op de gemarkeerde plaat heeft neergelegd en na goedkeuring zal de robot de plaat vast hechten en aflassen. Tenslotte zullen de lassen op foto worden vastgelegd ter confirmatie van een goed uitgevoerde reparatie. Mocht u onze robot al in actie willen zien is hier een video.

Kom zeker kijken naar de demo van deze lasrobot.

ITIS

Welkom bij ITIS op de Maintenance Beurs 2024, waar we samen met KicMPi trots onze beursstand presenteren.
Ontdek twee revolutionaire hoogtepunten die de toekomst van industrieel onderhoud vormgeven: ITIS Smart Glasses (powered by Iristick) en de ITIS Robot.

ITIS Smart Glasses: Digitale Transformatie in Focus

Stap binnen in de toekomst van efficiëntie met de slimme software oplossing van ITIS op de Iristick Smart Glasses. Deze innovatieve slimme bril integreert werkinstructies naadloos met spraakcommando’s, waardoor een digitale transformatie ontstaat. De bril biedt niet alleen praktisch gemak, maar ook een extra laag veiligheid met ingebouwde veiligheidsaspecten. Collega’s en klanten kunnen real-time meekijken tijdens inspecties, wat leidt tot verbeterde samenwerking op afstand. Ervaar op onze stand hoe ITIS de Iristick Smart Glasses inzet als totaaloplossing om de weg vrij te maken voor een gestroomlijnde digitale toekomst met volledige digitalisering, traceerbaarheid en efficiënte rapportage.

ITIS logo

ITIS Robot: Veilig en Gecontroleerd Industrieel Testen

Ontdek de ITIS Robot op onze gezamenlijke stand met KIC MPI. Deze innovatieve robot is ontwikkeld voor risicovolle testen en inspecties op drukhoudende componenten, met bewezen succes bij druktesten op hoge druk waarbij de testdruk soms hoger is dan 1000 bar. De veelzijdigheid van de robot wordt gedemonstreerd met aanpassingen voor verschillende taken en scenario’s. Bezoek onze stand en ervaar live demonstraties, waar veiligheid en efficiëntie hand in hand gaan.

Op onze beursstand delen we niet alleen de nieuwste technologieën, maar ook de passie voor vooruitgang, veiligheid en innovatie. ITIS versnelt de digitalisering met concrete resultaten, en wij nodigen u uit om samen met ons de digitale toekomst van industrieel onderhoud te verkennen.
Kom langs, stel uw vragen en ontdek hoe ITIS en KicMPi de weg banen voor de volgende generatie onderhoudstechnologie.

logo Xinix

XINIX

Een zachte robot die kan groeien als een plant. Deze robot, met een maximale diameter van 12 cm, ontworpen met oog op extreme flexibiliteit en reikt tot 14 meter. Toekomstige versies kunnen ongeveer 100 meter ver reiken. Waardoor hij ideaal is om door krappe leidingen en moeilijk bereikbare plekken te navigeren. Hij is volledig compatibel en buigt in elke richting, zodat hij een uitgebreide dekking heeft, inclusief bochten van 90 graden en kronkelpaden. Met een laadvermogen tot 500 gram kan hij worden uitgerust met een verscheidenheid aan sensoren en gereedschappen, waaronder camera’s, microfoons, verlichting, hyperspectrale camera’s, actuatoren en meer, allemaal verbonden voor real-time gegevensoverdracht. Of het nu gaat om het verkrijgen van gegevens, het nemen van monsters of het inzetten van sensoren, onze robot biedt een veelzijdige, efficiënte oplossing voor gedetailleerde inspecties in de meest uitdagende omgevingen.

Alle gegevens kunnen vervolgens worden verwerkt met onze AI-toepassing met voorgetrainde modellen die automatisch defecten en afwijkingen kunnen identificeren, statistieken kunnen leveren en automatisch een rapport kunnen genereren. De modellen kunnen worden aangepast aan de behoeften van de klant en de specifieke use case.

In de kijker

SMART Maintenance Zone

Smart Maintenance leren kennen, omarmen en meerwaarde ontdekken.

Georganiseerd door: KicMPi
KICMPI - Kennis- en Innovatienetwerk “Maintenance Procesindustrie”

Deelnemers

Driving technology for leading brands
Logo_React_EU_nl_CMYK_FC
IRISTICK

Iristick ontwikkelt intelligente veiligheidsbrillen voor de industrie, die bedrijven inzetten bij hun digitale transformatie. Iristick brillen zijn robuust en gecertificeerd als veiligheidsbril. Ze bevatten 2 camera’s met een krachtige optische zoomlens, barcode scanner, spraakbesturing, onbelemmerd gezichtsveld en ‘full-shift’-batterij. Dit alles is gebundeld in een uniek en comfortabel design.

Iristick maakt het mogelijk om handenvrij te werken bij de volgende toepassingen:

“Remote Assistance” laat experts toe om op afstand een collega te begeleiden bij onderhoud en training in het veld.

“Digitale checklijsten” geven handenvrij instructies bij het uitvoeren van dagelijkse taken.

“Pick-by-Vision” is de nieuwe manier van werken binnen een logistieke omgeving.

De intelligente veiligheidsbrillen van Iristick worden momenteel gebruikt en getest bij klanten die actief zijn in volgende sectoren: maintenance, after-sales support, logistiek, shop floor-activiteiten, kwaliteitscontrole, tele-medicine en on-the-job training.

Iristick is gevestigd in Antwerpen en helpt klanten over de hele wereld. Winnaar van de Reddot Award 2018.

QLayers

While robotics has become the standard for many maintenance works completed today, the majority of coatings for industrial surfaces are still applied manually, resulting in a slow, unreliable, and even dangerous process. Qlayers has the ambition to change that.

With our crawler-based 10Q and 7CS robots for coating storage tanks and ships, as well as the BL8 painting tool for coating wind turbine blades using a robotic arm, we offer solutions for a variety of surfaces. The patented spray system includes our no-overspray hood and a suction system, forming a shield around the spray nozzle and that way eliminating overspray. This saves paint and protects both workers & the environment from the hazardous chemicals. By semi-automating the process using a remote control, we reduce people working at heights and thus lower risk, while at the same time increasing coating speed. Additionally, a consistent layer thickness leads to an improved coating quality and allows better prediction of degradation, enabling more accurate planning of maintenance.

For the future, we envision to make every surface functional by replicating microstructures as seen in nature, such as drag-reducing sharkskin. This can help to, for example, reduce emissions of ships and increase the energy output of wind turbines.

www.qlayers.com

ID-Tec

ID-Tec levert innovatieve oplossingen voor het inspecteren, reinigen en renoveren van buizen, tanks en andere ruimten die voor mensen moeilijk bereikbaar zijn. Uw mensen en wensen staan bij onze oplossingen centraal, wat zich vertaalt in innovatieve en veilige producten, gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Onze technologieën worden wereldwijd ingezet zodat uw klus sneller en veiliger wordt geklaard!

Op onze stand kunt u de I-ball inspectie robot bewonderen uit het project Industriële Robotica Innovatie (IRI).
Deze balvormige robot kan inspecties uitvoeren in drukvaten welke gevuld zijn met vloeistoffen. De inspectie data kan worden verzameld en gecommuniceerd naar uw scherm. Gemakkelijk toch?

Ook zijn we aanwezig met het Multifunctioneel industrieel platform.
De R600 is een krachtige en multifunctionele Modulaire robot crawler die kan worden gebruikt met diverse functie specifieke modules voor zware industriële toepassingen zoals:

  • Ultra hogedrukreiniging
  • Vacuüm reiniging
  • Laserreiniging
  • Inspectie (reiniging)
  • Reparatiewerkzaamheden zoals slijpen & lassen.

De R600 is compatibel en gemakkelijk uitwisselbaar met een mobiele kabelhaspel en controle-eenheid om in een beperkte ruimte gebruikt te worden

Benieuwd naar wat we allemaal nog meer doen? Neem gerust eens contact op!

www.id-tec.nl

info@id-tec.nl

Netalux

Netalux werd begin 2017 opgericht en startte als ‘s werelds eerste toegewijde laser cleaning contractor. De eerste twee jaar van ons bestaan hebben we dus doorgebracht met de laser in onze handen, on site op de werf. Dat heeft ervoor gezorgd dat we de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van de technologie hebben kunnen ontdekken. Al snel kwamen we tot de vaststelling dat het potentieel van deze mensen milieuvriendelijke technologie belangrijk was, maar dat er nog verbeterpunten uit te werken waren. Een van de belangrijkste verbeteringen is de machine zelf. Daarom besloten we een eigen ontwikkelingstraject op te starten, met als eerste product Needle, dat meteen ook een Red Dot Award opleverde. Een tweede belangrijk gebrek in de markt was een degelijke kennisdeling. Er ontbrak een Laser Cleaning Academy. Die hebben we opgericht om iedereen de kans te geven laser cleaning grondig te leren kennen en ook bij te staan bij de productieve implementatie ervan. We vinden het als bedrijf belangrijk onze producten blijvend te verbeteren een nauwe band te onderhouden met het werkveld. Daarnaast beschouwen we het als onze plicht als fabrikant de leiding te nemen in onderzoek naar de technologie en de randeffecten ervan.

Scroll naar top