Fiabilité des équipements électriques grâce aux ultrasons et à l’infrarouge
UE Systems Europe B.V.

Betrouwbaarheid van elektrische apparatuur met ultrasoon en infrarood

Ultrasone en infraroodtechnologieën passen perfect bij het inspecteren van elektrische apparatuur.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Typische elektrische componenten die kunnen worden geïnspecteerd met ultrasoon en infrarood zijn schakelapparatuur, lastscheidingsschakelaars, stroomonderbrekers, transformatoren, motorbesturingscentra en overgangsschakelkasten.

Een elektrische afwijking die met ultrasoon geluid kan worden gedetecteerd is corona. Hoewel corona weinig tot geen warmte produceert, produceert het wel ultrasone emissies. Als het ultrasone instrument van de inspecteur de mogelijkheid heeft om geluiden op te nemen, kan de ultrasone emissie van corona worden opgenomen en verder worden geanalyseerd voor een juiste diagnose. Een belangrijke opmerking over corona is het feit dat het alleen aanwezig is bij een spanning boven 1000 volt. Bij 1000 volt en meer wordt lucht een geleider en dus kan ionisatie van lucht rondom een verbinding optreden.

Wanneer het opgenomen ultrageluid van corona wordt bekeken in een spectrumanalysesoftware, kunnen zeer prominente 60Hz harmonischen worden opgemerkt. Bovendien zie je tussen de 60Hz harmonischen wat frequentie-inhoud wordt genoemd. Frequentie-inhoud is in feite harmonische activiteit tussen de dominantere harmonischen. Naarmate de toestand verslechtert, zal er een verlies zijn van de dominante 60Hz harmonischen en zal de uniformiteit in de amplitude van het opgenomen ultrageluid afnemen.
Traceren treedt op wanneer er een lage stroomweg naar aarde over een isolator loopt. Velen zullen naar traceren verwijzen als “baby-arcing”. Dit komt vaak voor bij ernstige afbraak van het isolatiemateriaal en losse verbindingen. Traceren kan voorkomen bij lage, midden- en hoge spanningen en wordt gekenmerkt door een constant zoemend geluid met periodieke “knetterende” en “knallende” geluiden. Er wordt nog meer schade aangericht als de tracering niet wordt gecorrigeerd en dit zal vrij snel leiden tot vonkvorming. Tenslotte ontstaat een vlamboog wanneer er een ontlading naar aarde is over een isolator.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top