Étude de cas : Roulement à faible vitesse sur le moteur du four
UE Systems Europe B.V.

Case Study: langzaam draaiende wentellagers van een Oven Motor

Schade detectie met Ultrasoon

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Er werd een inspectie met een ultrasoon instrument uitgevoerd op een locatie met een nieuw geïnstalleerde ovendroger. Dit was een grote trommeloven, ongeveer 20 meter lang bij 5 meter breed. Hij werd aangedreven door 4 grote motoren met elk twee grote sets lagers. Deze motoren laten de oven draaien met een snelheid van ongeveer 7-10 rpm. We hebben het hier dus over lagers met een extreem laag toerental, wat meestal een uitdaging is om te inspecteren.

Er werd een ultrasoon instrument gebruikt om alle lagers te inspecteren – bijna alle lagers lieten een mooi en zacht geluid horen en een waarde van 0 dB, op één na. Bij een van de lagers uit deze set gaf het ultrasooninstrument 2dB aan in plaats van 0. Ook het geluid dat uit de koptelefoon kwam was anders: het was niet zo zacht als bij de andere lagers en het gaf een repeterend “kloppend” geluid. Dit gaf de inspecteur een indicatie dat er mogelijk iets mis was met dit specifieke lager.

Na de resultaten van de ultrasone inspectie werd een vetmonster genomen om te bevestigen of er schade was aan het lager – in dat geval zou het vetmonster metaalvervuiling aantonen. De resultaten van de vetanalyse toonden inderdaad de aanwezigheid van metaaldeeltjes aan, wat de schade bevestigde zoals aangegeven door het ultrasone instrument.

De volgende stap was natuurlijk het plannen van een storing om het lager te vervangen, dat in een zeer slechte staat verkeerde zoals op de afbeeldingen te zien is. Een deel van de buitenste loopring kwam los toen het lager werd geopend. Het was ook zichtbaar dat een van de rollen 90 graden was verschoven. Ook de kooi was volledig beschadigd.

Deze vondst heeft het bedrijf veel geld bespaard, want er moesten kranen aan te pas komen om zo’n groot lager te vervangen, een klus die wel 6 uur in beslag nam. Gelukkig gebeurde dit tijdens een geplande onderbreking, waardoor de kosten van ongeplande stilstand werden vermeden.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top