Améliorer les pratiques de lubrification grâce aux ultrasons
UE Systems Europe B.V.

Verbeter smeerpraktijken met ultrasoon

Smering onder controle houden is eenvoudig, toch? Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het juiste smeermiddel in de juiste hoeveelheid en op het juiste moment wordt gebruikt. Niet zo snel; was het maar zo eenvoudig

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geschat wordt dat 60-90% van alle lagerschades te maken heeft met smering. Lagerdefecten leiden meestal tot ongeplande stilstand die de productie kan beïnvloeden en alle gerelateerde componenten rond het lager kan aantasten. Stilstand is kostbaar. Aangezien de meest voorkomende oorzaak van lagerschades te maken heeft met smering, is het duidelijk dat smering een serieuze zaak is. En die “serieuze zaak” is lange tijd uitgevoerd op een manier die op het eerste gezicht heel logisch lijkt, maar in feite grenst aan lukraak.

Tijdsgebonden smering leidt tot oversmering

Veel technici vertrouwen helaas alleen op “preventieve”, tijdgebonden smering. Dat wil zeggen, elke X aantal maanden komt het vetspuit tevoorschijn en worden de lagers gesmeerd. Maar door alleen te vertrouwen op tijdssmering, of zelfs op een combinatie van gepland onderhoud en temperatuurmetingen als indicatie voor de smeringsstatus, loopt men het risico op iets dat net zo erg is, zo niet erger: oversmering. Het is zelfs zo dat oversmering zowel anekdotisch als in presentaties op verschillende conferenties wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van voortijdig defect raken van lagers.

Door te vertrouwen op periodieke smering op basis van tijd gaat men ervan uit dat lagers op gezette tijden gesmeerd moeten worden. Vaak ontaardt dit in het beste geval in een goedbedoeld raadspelletje. Meer smering toevoegen aan een lager dat al voldoende gesmeerd is, is een reëel risico.

Hoe ultrasoon geluid de smeringspraktijk verbetert

Ultrasone apparatuur detecteert door de lucht en de structuur gedragen ultrasone geluiden die normaal onhoorbaar zijn voor het menselijk oor en zet deze elektronisch “om” in hoorbare signalen die een technicus kan horen via een hoofdtelefoon en kan weergeven op een display als decibel (dB) niveaus. Met deze informatie kan een getrainde technicus de toestand van het lager interpreteren om te bepalen welke corrigerende maatregelen eventueel nodig zijn.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top